E-lojistik Hizmeti Nedir ? E-lojistik Uygulamaları

Lojistik, ticaret alanının yapı taşlarından bir tanesidir. Özellikle e-ticaret için gerekli olan e-lojistik hizmetleri, pek çok insanın e-lojistik tanımı araştırmasına neden olmaktadır. E-lojistik, tüm bu lojistik hizmetlerinin internet üzerinden taşınmış ve çok daha hızlı bir şekilde işleyen versiyonudur. E-lojistik hizmeti alan bireyler tedarikten taşımaya, depolamadan bilgi akışına kadar tüm işlemleri internet üzerinden kontrol edebilmekte ve firmalarının sorunsuz bir şekilde işlemesini sağlayabilmektedir. Üstelik e-lojistiğin geleneksel lojistiğe göre daha hızlı işlemesi, e-ticaret alanının gelişmesine yardımcı olmaktadır. 

E-lojistik sektörünün nasıl işlediğini merak eden ve işletmesinin yararına olacak şekilde e-lojistik hizmeti almak isteyen bireyler, e-lojistiğin özellikleri ile ilgili detaylı bilgi alabilmek için aşağıdaki başlıklara göz atabilmektedir. 


E-Lojistik Özellikleri


E-lojistik, e-ticaret sektörünün hayatımıza girmesiyle oluşmuş bir kavramdır. E-ticaret alanında faaliyet gösteren firmaların en temel ihtiyaçlarından bir tanesi olan e-lojistik hizmetleri, yalnızca taşımacılık değildir. Buna ek olarak malların tedarikçiden alınması, ulaştırılması, depolanması, kontrol edilmesi, stok durumunun incelenmesi gibi pek çok alan için e-lojistik sektörüne ihtiyaç duyulmaktadır. E-lojistik özellikleri hakkında bilgi almak isteyen bireyler, aşağıdaki listeyi kontrol edebilmektedir.  

E-lojistik, hem zaman hem de para tasarrufu sağlamaktadır. Zira firmaların stok ihtiyaçlarının kontrol edilmesini sağlar ve eksiklerin kısa sürede giderilmesini destekler. Buna ek olarak ihtiyaç duyulmayan ürünlerin temini yapılmayacağı için kazanç oranı yükselir. 

E-lojistik, ürünlerin belirli standartları karşılayıp karşılamadığını araştırmakta ve firma yararına tespitler yapmaktandır. Standartlık ilkesine göre hareket edilmektedir. 

E-lojistik hizmeti alan firmalar, stok durumları hakkında anlık bilgi alabilmekte ve firmalarının yararına hareket edebilmektedir. 

Lojistik e-ticaret için tamamen işbirliği içerisinde yapılmaktadır. Yani, hem lojistikçiler hem de firma birbirinden daima haberdar olmaktadır. Böylece şirketin yeterlilik durumları ölçülebilmektedir. 

Değişebilen durumlara karşı önlem alınması sağlanır ve anlık değişimlere hızlı şekilde adapte olmayı sağlar.

E-lojistik, var olan stoğun olabildiğince sade tutulmasına yardımcı olur. Bu sayede firma ek masraflara girmeden mevcut kaynakların kullanılmasını sağlar. 

Yukarıda da görülebildiği üzere e-lojistik özellikleri, lojistikçiler ile çalışan firmalara tam fayda sağlamaktadır. Zira e-lojistik yalnızca ürün temini alanında faaliyet göstermemektedir. Böylece firmanın yararına etkinlikler yapılabilmekte ve değişimlere daha kolay adaptasyon sağlanabilmektedir.  

 

E-Lojistik Avantaj Ve Dezavantajları


E-lojistik tanımına ek olarak e-lojistik avantaj ve dezavantajları da merak edilmektedir. Firmalar, e-lojistik hizmetleri almadan önce bu hizmetin olumlu ve olumsuz yönlerini öğrenmek istemektedir. Bu noktada e-lojistiğin sayısız avantajı olduğu bilinmelidir. Aşağıdaki başlıklarda e-lojistiğin avantaj ve dezavantajları açıklanmaktadır. 


E-Lojistiğin Avantajları Nelerdir?


E-lojistik hizmetlerinden faydalanmak, tamamen şirketin yararına olacaktır. Zira bu hizmetler, firmanın istek ve ihtiyaçlarına uygun olarak düzenlenmektedir. Bu sayede firma ihtiyaç duymadığı bir masraf yapmamakta ve elinde olan stoklara göre hareket edebilmektedir. E-lojistik faydaları aşağıdaki listede belirtilmektedir.   

1. E-lojistik hızlı kargo teslimatını destekler. 

2. Ürünler güvenilir bir şekilde temin edilir. 

3. E-lojistik sayesinde ürünlerin kargo süreci istenilen zamanda online şekilde takip edilebilmektedir. 

4. Ürünlerin değişim ve iade süreci daha kolay hale gelir. 

5. Ürün yelpazesi oldukça geniştir. 

6. Fiyat aralıkları oldukça geniştir. Bu sayede firmanın yararına hareket etmek mümkün hale gelmektedir. 

7. Şeffaf kargo seçeneği sunulmakta ve çok daha güvenli bir şekilde ürün temini sağlanmaktadır. 

8. Kargo seçim imkânı sunulur. Böylelikle daha hızlı ve güvenli seçeneklere yönelim sağlanabilmektedir. 

9. Tedarik bütününün her zincirinde hizmet sağlanır. 

10. Çok dağılımlıdır ve iki yönlü bir ticaret sunar. 

E-lojistik hizmetlerinden faydalanmanın sayısız olumlu getirisi mevcuttur. Bu olumlu getiriler yalnızca firmalar için değil, firmadan alışveriş yapan müşterileri de etkilemektedir. Bu sayede firmanın yalnızca sahne arkasındaki eylemleri değil, müşteriler ile olan etkileşimleri de yüksek olmaktadır. 

 

E-Lojistiğin Dezavantajları Nelerdir?


E-lojistik hizmetleri, daha önce de belirtildiği üzere tamamen firma yararına hareket edilmesidir. Bu bağlamda e-lojistik dezavantajları üzerine araştırma yapan bireyler, bu hizmetlerin herhangi bir olumsuz getirisi olmadığını bilmelidir. 

E-ticaret ile birlikte gelişen e-lojistik, taşımacılık hizmetinden çok daha fazlasıdır. Daha önce de altı çizildiği gibi, e-lojistik stoklardan tedariğe, bilgi erişiminden depolamaya kadar pek çok alanda hizmet vermektedir. Bu sayede e-lojistik şirketleri ile anlaşma sağlayan bireyler, firmalarının ticaret akışının her alanında kaliteli hizmet alabilmekte ve bu sayede kendi müşterilerine sorunsuz bir hizmet sunabilmektedir. 


Lojistik Ve E-Lojistik Arasındaki Fark Nedir?


Lojistik ve e-lojistik arasındaki fark sıkça araştırılmaktadır. Lojistik, tek yönlü bir hizmet sunmaktadır. Tek yönlü hizmet sunmasına rağmen genellikle daha maliyetli ve yavaş bir işleyişe sahiptir. Geleneksel lojistikte itme sistemi uygulanmaktadır. 

E-lojistiğe bakıldığı zaman ise; çift yönlü hizmet sunulduğu, parça yük sisteminin işlediği, daha uygun olduğu, çok dağılımlı olduğu gözlenebilmektedir. Bu sayede e-ticaret zincir bütünün her halkasında hizmet sunulmaktadır.  Lojistik ve e-lojistik arasındaki farkları, kendi firmanızın yararına olacak şekilde değerlendirerek firmanın istek ve ihtiyaçları doğrultusunda hareket edebilirsiniz.

Lütfen login or register yorum yapmak için giriş yapınız.